Biografie
Grensgeval maakt voorstellingen met en/of voor kinderen en jongeren. Het gezelschap neemt de kinderfantasie en de kinderintuïtie als uitgangspunt om volwassen thema’s te onderzoeken. In de producties plaats Grensgeval die thema’s in een nieuwe, bewust naïeve, logica, gemixt met een dosis anarchie en punk.
Haar producties zijn sensorisch: theater dat niet enkel visueel prikkelt, maar dat ook doet met geuren, geluiden, tast of smaken en daarmee een eigen verbeeldingswereld schept.
Grensgeval gelooft in de meerwaarde van een kruisbestuiving tussen verschillende disciplines en wil steeds op die grens opereren. Het gezelschap gaat daarom steeds de confrontatie aan met een andere (kunst)discipline, waarbij de makers met verschillende artistieke achtergronden elkaar verrassen, inspireren en ontregelen, om zo te komen tot een performancetaal die een frisse nieuwe verbeelding en logica creëert en net anders is dan die van de verschillende disciplines afzonderlijk.
Meer info
Foto: Circuscentrum
In residentie Murmur
07.01.2019 – 18.01.2019
murmur: fluisteren, murmelen, brommen, morren, kabbelen, klateren, ruisen
‘Murmur’ is een voorstelling van het circusgezelschap Grensgeval en aifoon, die eerder ook al samen ‘Plock’ maakten. In ‘Murmur’ onderzoeken een (lucht)acrobaat en een componist samen de grenzen tussen mens, natuur en technologie.
Camiel zwiept, smijt en slingert met speakers waaruit natuurgeluiden klinken. Hij bedekt ze, dempt ze, deelt ze uit. Zo maakt hij live een acrobatische, bewegende geluidscompositie. Hij plakt speakers op zijn lijf, gaat de lucht in. Is hij een helikopter? Een zwerm spreeuwen? Een cocon? Of toch gewoon een zoekende mens? Hij hijst een krakende speaker op zijn rug, sleept als een slak over de grond.
Plots beginnen de rugzakken van de kijkers te zoemen en wordt alles en iedereen deel van een wervelwind van geluid. Ben je een mens in een groep? Een dier in een zwerm? Of een instrument in een compositie? Of ben je het allemaal tegelijk?
‘Murmur’ is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist. Een voorstelling voor iedereen die wel eens meer dan alleen mens wil zijn.
In residentie KORROL
01.01.2023 – 01.01.2023
Tussen oktober 2021 en oktober 2022 onderzoekt Hanne Vandersteene (Grensgeval) samen met kunstenaars/architecten (Annelies de Smet, Lode de smet-Van Damme, Felix Fasolt, De Noodt Leydt en acrobaten ( Circus Katoen, Hedrik Hendrik Van Maele, e.a) de relatie tussen (autonome) objecten, acrobatie en de (theatrale)ruimte. Ze beginnen bij de prille conceptfase en werken verder tot de uiteindelijke ontwikkeling van enkele objecten/ruimtes. Vervolgens onderzoeken ze de objecten acrobatisch. Object en acrobaat inspireren elkaar: wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen? Hoe verandert het acrobatische parcours en wat zouden ze aan het object kunnen veranderen? Het onderzoeksproject vindt zo plaats tussen de verschillende disciplines en is een vrijhaven voor onderzoek, inspiratie, reflectie met veel ruimte voor verdieping.
In residentie iRRooTTaa
05.02.2024 – 09.02.2024
Een massa witte keramische balletjes overweldigen twee acrobatische spelers. De balletjes zijn verre van perfect: net niet helemaal rond, net allemaal ongelijk, veel te veel. Ze rollen drummend in het rond, springen alle kanten uit, bruisen plots op in een mond of plakken onherroepelijk vast aan het plafond.
iRRooTTaa is een prikkelende auditieve en beeldende circusvoorstelling door Grensgeval en Circus Katoen, voor iedereen vanaf 4 jaar. Het is een ode aan de ‘drop’, een uitnodiging om niet steeds alle ballen in de lucht te houden. Want soms zit net het vallen vol nieuwe mogelijkheden. Falen is toegestaan. De regels veranderen ook. Want wie weet wordt het spelen van het leven gewoon veel leuker als we het af en toe tussen onze vingers kunnen laten glippen.