Rósa Ómarsdóttir

Biography

Rósa Ómarsdóttir is een IJslandse choreografe en performer gevestigd in Brussel. Rósa werkt met geluid, bewegingen en visuals. Haar werk is zeer interdisciplinair en haar voortdurende artistieke onderzoek omvat een synesthetische benadering van geluiden, scenografie en uitvoering. Haar choreografische praktijk ligt in het creëren van ervaringen en ruimtes waar menselijke performers en onmenselijke dingen horizontaal kunnen ontmoeten via verschillende disciplines.

Ze studeerde af aan P.A.R.T.S. in 2014 en sindsdien heeft ze voorstellingen gemaakt die internationaal op theaters en festivals zijn vertoond, zowel in samenwerking met Inga Huld Hákonardóttir: The Valley (2015) en Da Da Dans (2016) in opdracht van de Icelandic Dance Company, en haar eigen werk: Traces (2017) en Spills (2019). Haar werk is bekroond door de Icelandic Theatre Awards ‘Gríman’.

Naast choreografie voert Rósa sinds 2016 het onderzoeksproject Secondhand Knowledge uit, waar ze naar verschillende landen reist en workshops en interviews afneemt, onderzoekend op welke manieren kennis over dans en dansgeschiedenis reist tussen plaatsen en hoe die kennis wordt vertaald en transformeert onderweg.

In residentie Spills

Op een plek waar alles lekt en druipt. Op een plek waar dingen niet zijn zoals ze lijken. Op een plek waar alles op het punt staat om in iets anders te kantelen. Een plek waar alles de adem vasthoudt. Op een plek waar alles op het punt staat om in iets anders te kantelen. Een plek waar alles de adem vasthoudt. Waar de relaties tussen oorzaak en effect, levend en niet-levend, kunstmatig en natuurlijk, zijn onzeker, griezelig. Verschillende landschappen lijken snel weer samen te vervagen. Ze veranderen van moerassen, bergen, ondergrondse grotten, bacterieculturen. Ze smelten, morphen en mengen, ze komen vast te zitten in eindeloze vervuilde lussen tot ze oplossen, uiteenvallen, mokken en morsen.

Onzichtbare krachten spelen een leidende rol: vochtigheid, golven, zwaartekracht en het elektromagnetische veld worden een bewegende kracht, en zoiets eenvoudigs als causaliteit wordt een magische zaak.

project details