C-TAKT+ programma: voorjaar 2025

Kalender

KORROL – Grensgeval i.s.m. Aifoon
19 januari 2025 – 15.00 – de Bogaard, Sint-Truiden
20 & 21 januari 2025 – 10.30, 13.45 & 10.30 – schoolvoorstelling – de Bogaard, Sint-Truiden

There never was a box (MATTER II) – Femke Van der Steen & Tristan Feyten
28 januari 2025 – 19.30 – Double Bill – CCHA, Hasselt

Nuggets – Maxim Storms
28 januari 2025 – 19.30 – Double Bill – CCHA, Hasselt

Analogue Humans – KID.
1 februari 2025 – 20.30 – CC Palethe, Pelt

You are an object to me – Charlotte Bouckeart
12 februari 2025 – 20.15 – CC MUZE, Heusden-Zolder

The Round – Claire Croizé/ECCE
1 maart 2025 – 16.00 – CCHA, Hasselt
2 maart 2025 – 14.00 – CCHA, Hasselt

Proxemics – Salomé Mooij
13 maart 2025 – 20.30 – CC Palethe, Pelt

EARTH I – Karl Van Welden & Frederik Croene
28 maart 2025 – 20.00 – CCHA, Hasselt

FOON – dOFt
6 april 2025 – 14.00 – CC Palethe, Pelt

Dehors est blanc – Tumbleweed
13 & 14 mei 2025 – 20.00 – CCHA, Hasselt

Franje – tout petit & Alfredo Zinola Productions
20 mei 2025 – 10.30 & 13.30 – CC MUZE, Heusden-Zolder

Programma

KORROL – Grensgeval i.s.m. Aifoon

19 januari 2025 – 15.00 – de Bogaard, Sint-Truiden
20 & 21 januari 2025 – 10.30, 13.45 & 10.30 – schoolvoorstelling – de Bogaard, Sint-Truiden
Info & tickets via debogaard.be

Na de succesvolle familievoorstellingen Plock! en murmur vormt KORROL het sluitstuk van een drieluik over kunst en creëren.

In KORROL componeert een acrobatische architect met kilo’s beton de ruimte. Jakob bouwt torens, de torens veranderen in een stad, een verlaten vlakte, een mens. Maar steeds als hij de laatste steen probeert te leggen, blijkt zijn werk onaf. Jakob balanceert vervaarlijk op wankele torens, springt op zijn handen van steen naar steen. Maar wat hij ook probeert: alles blijft zo stijf en stil. Tot hij het beton aantrekt: draaiend op loodzware schoenen orkestreert hij een klein ballet, in een duet met een massieve bal scheert hij rakelings langs zijn publiek. Zijn hele lichaam (ver)bouwt hij. Zelfs als hij bijna bezwijkt onder het gewicht vindt Jakob nog net de vrijheid voor een duet tussen teen en pink. In een wereld van reizend en voelbaar geluid verbouwt hij samen met het publiek de  wereld.

Resultaat: bruisend nieuw circus-geluidstheater waar het publiek middenin zit. Met drummende blokken, een versteende acrobaat en dansend beton.

Credits 
Concept en regie: Hanne Vandersteene en Mahlu Mertens // Vormgeving: Architect Lode De Smet Van Damme // Spel: Jakob Lohmann // Geluidsconcept: Stijn Dickel (Aifoon vzw) // Lichtontwerp: Geert Vanoorlé // Dramaturgie: Mieke Versyp // Kostuumontwerp: Jana Roos // Techniek: Bram Waelkens // Productieleiding en tourmanagement: Simon Monbaliu // Met steun van: Aifoon vzw, C-Takt, Circuswerkplaats Dommelhof, Cirklabo, CirquEvolution (Fr), De Grote Post, De Vlaamse overheid, Festival Spring (Fr), Cirque-Théâtre d’Elbeuf (Fr), Miramiro, PERPLX, Perpodium, Rotondes Luxembourg, Sabam for Culture, Stad Gent, De Tax Shelter

There never was a box (MATTER II) – Femke Van der Steen & Tristan Feyten

28 januari 2025 – 19.30 – Double Bill – CCHA, Hasselt
Info & tickets via ccha.be

There never was a box is een eco-feministische, non-dualistische voorstelling over wat het kost en betekent om te voldoen aan de hoge eisen van mannelijkheid en het patriarchaat. Het is een koning die oud wordt en van de goden te horen krijgt dat hij binnenkort zal sterven. Het is een deal van die goden, die hem beloven dat als hij om de zoveel jaar één van zijn zonen offert, hij mag blijven leven. Het is een keuze die snel gemaakt is en een ontzette prins die wanhopig pleit voor de waarde van zijn bestaan. Het is een nar die fluit, vragen stelt en spreekt over de toekomst. Het is een stuk waarvan de spelers en het publiek niet altijd zien wat fictie is en wat echt. Het is een rijk dat op instuiken staat en een hof dat het wanhopig bijeen probeert te houden, maar wat als sommige dingen beter kunnen breken, sterven, barsten; wat als het tijd is, al lang?

Credits
Regie & concept Femke Van der Steen // Onderzoek & tekst Femke Van der Steen & Tristan Feyten // Spel Tristan Feyten, Staf Bertheloot, Ramon Mahieu & Emil Leysen // Muziek Jolan Decaestecker (Empty Apartments) // Scenografie & lichtontwerp Femke Van der Steen, Lars Uten & Tristan Feyten // Dramaturgie & coaching Sarah Eisa, Nico Boon & Runa Robbroeckx // Kostuums Zazie Bakos & Marie Baudoncq // Productie Eigen Kweek // © Faber Mathieu

Nuggets – Maxim Storms

28 januari 2025 – 19.30 – Double Bill – CCHA, Hasselt
Info & tickets via ccha.be

Maxim Storms: hoe kunnen we hem het best omschrijven? Als beeldenstormer die op verschillende podia voor verschillende publieken speelt en performt misschien? Samen met Katrien Valckenaers runt hij theatercollectief Ballet Dommage. Daarnaast is er zijn (solo)werk met zijn ongerijmde humor, besnorde pokerface, feilloos gevoel voor timing, waarin het absurde primeert. De Standaard noemde hem al eens ‘de Charlie Chaplin van zijn generatie’ én in 2023 kreeg Storms voor NUGGETS de prijs voor Beste Mannelijke Acteerprestatie -35 jaar, uitgereikt door De Acteursgilde. Redenen genoeg dus om dit multitalent aan het werk te zien!

In Storms’ nieuwe solo NUGGETS (de)construeert Storms het individu dat zich staande houdt in de hedendaagse ‘we-want-more’-maatschappij on speed. Hij creëert een kramakkelig universum waar een laatste ziel halsstarrig het bestaan verder modelleert. Aan de hand van bouwvallige constructie en fatale reparatie poogt het personage het onbestemde doel te bereiken. 

Credits
Concept & spel Maxim Storms // Coaching Jan Steen & Lisbeth Gruwez // Licht Geert Vanoorlé // Feedback Linde Carrijn & Rachid Laachir // Coproductie CAMPO Gent, C-TAKT & De Grote Post Oostende // In samenwerking met c o r s o & kunstencentrum nona Mechelen // © Ilias Teirlinck 

Analogue Humans – KID.

1 februari 2025 – 20.30 – Première – CC Palethe, Pelt
Info & tickets via palethe.be

Door te werken met artiesten vanuit verschillende disciplines brengen Terry Beks en Kim Vreys fictie, docu en muziek samen tijdens hun art-house filmdebuut ‘Analogue Humans’. Het hoofdpersonage (Dirk Hendrickx) wordt aangetrokken door een expo waar de makers een momentopname neerzetten van de overgang van een analoog naar een digitaal tijdperk. ‘Analogue Humans’ is een audiovisueel, kunstzinnig beeld over de beleving van de steeds sneller opkomende  digitalisering en wat het teweeg brengt bij de mens op microniveau. Er wordt gefilmd vanuit België, Nederland, Tucson (USA) en Tokyo (Japan). Een artistieke samenwerking met Rob Walbers, MELVIN, Gideon Kiefer, Geert Peeten, Wout Schoonis, Frits Standaert, Thijs Boonen, Kris Ercken, Jaak De Digitale, Sedrik Oliha en Cas Van Nieuwenhuyse. De muziek voor de film werd geschreven door Terry Beks in samenwerking met Stef Kamil Carlens, Rudy Trouvé, Kris Dane, Naima Joris, Chantal Acda, Joy Adegoke, Nathan Daems, Buni Lenski, Yves Theeuwen, Donai Singleton en Stijn Segers (TOUR). In aanloop naar de filmpremière ga je best ook al eens de expo ontdekken. Dit zal mogelijk zijn vanaf half november. Vergeet zeker je smartphone niet.

You are an object to me – Charlotte Bouckeart

12 februari 2025 – 20.15 – CC MUZE, Heusden-Zolder
Info & tickets via muze.be

Charlotte Bouckaert is een buitenbeentje in de podiumkunsten én in de beeldende kunsten. Daar waar deze kunstdisciplines elkaar kruisen, voelt ze zich op haar best. In ‘You are an object to me’ benadert Charlotte Bouckaert de stillevens die achteloos in onze woonkamers ontstaan met verwondering.

Het toneel is een groot wit horizontaal canvas met daarop dagdagelijkse voorwerpen en performer Marie De Corte. Tussen de zwijgzame, stille objecten en het beweeglijke en expressieve lichaam ontstaat een relatie. Wat als voorwerpen in beweging komen, aarzelen, wankelen, wegwandelen? Wat als er een ontmoeting plaatsvindt tussen de appels van Cézanne en een paar Morandi vazen?

“Door het hele stuk heen creëert Bouckaert een scala aan zintuiglijke ervaringen met perspectief, kleur en vorm. Van de acties die vanaf het werkstation worden gefilmd en op grotere schaal op het podium worden geprojecteerd, tot de geluidswolken die vooraf zijn opgenomen of worden versterkt door bewegingen op het podium, wordt alles in het werk gesteld om onze perceptie van dit unieke universum op subtiele wijze te vertroebelen.” – Pzazz

The Round – Claire Croizé/ECCE

1 maart 2025 – 16.00 – CCHA, Hasselt
2 maart 2025 – 14.00 – CCHA, Hasselt
Info & tickets via ccha.be

ECCE (Etienne en Claire, Claire en Etienne) is het dansgezelschap van – jawel – Claire Croizé en Etienne Guilloteau dat gevestigd is in Brussel. Binnen het gezelschap werken ze als twee afzonderlijke choreografen met hun eigen bewegingstaal en stijl.   Een explosie van vitaliteit en energie door lichamen in beweging, nauw verbonden met elkaar en met de omgeving waarin ze dagelijks leven. Dat is The round!   In 2014 maakte Claire Croizé de voorstelling Primitive voor volwassen publiek. In Cultuurpodium lazen we toen: “De dans toont hun schoonheid en benadrukt fysieke en culturele verschillen. Het publiek geniet van hun nabijheid en het zichtbare plezier waarmee ze dansen.” Tien jaar later bewerkt en verwerkt Claire Croizé deze productie, ditmaal met en door jongeren tussen 8 en 13 jaar. Ook nu neemt het publiek plaats op een ronde tribune dicht bij de dansers voor een adembenemende ervaring!

Credits
Concept & choreografie Claire Croizé // Dramaturgie Etienne Guilloteau // Assistent Youness Khoukhou // Dans Anaïs Castiaux, Augusta Bodson, Célestine Espinosa, Denissia Abigail Mayné, Gabriela Fernadez, Juliette Verhovert, Kamiel Verheyden, Marjane Quaghebeur Van Kerckhove, Valentine Wellens-Henrotte & Vera Fonteyne // Scenografie Jozef Wouters & Robrecht Ghesquière // Kostuums Anne-Catherine Kunz // Licht Marc Dewitt // Coproductie HET LAB Hasselt & Ultima Vez // Met dank aan Rosas Dancingkids, Danspunt & Decoratelier // © Claire Croizé

Proxemics – Salomé Mooij

13 maart 2025 – 20.30 – CC Palethe, Pelt

Wanneer komt iemand te dichtbij? Wat is de juiste afstand tot de ander in een bepaalde situatie? En hoe weten we dat? In de voorstelling ‘Proxemics’ verkent Salomé Mooij nabijheid. Soms is dit een onhandige oefening, een meest klunzige handeling, soms is het onverstaanbaar en soms te luid,  blijft het te ver of komt ze te dichtbij. Eén ding is duidelijk: het kan in elk geval niet zonder de ander. Zo subtiel als haar stem en haar mimiek zijn, zo geraffineerd is Mooij als ze de grenzen opzoekt van wat toelaatbaar of ongewenst is tussen performer en publiek. Ze is daarin als een evenwichtskunstenaar die heel knap in het hier en nu contact weet te leggen met de mensen om haar heen.

Credits
Creatie en spel: Salomé Mooij // Gemaakt in samenwerking met Rita Hoofwijk en Barbara T’Jonck

EARTH I – Karl Van Welden & Frederik Croene

28 maart 2025 – 20.00 – CCHA, Hasselt
Info & tickets ccha.be

Karl Van Welden maakt visueel werk gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. Zijn voorstellingen balanceren tussen autonome poëzie en subtiele verwijzingen naar sociale of politieke thema’s. Dit keer is klimaatverandering het uitgangspunt. Een landschap in klank en beeld, bedreigend en beschermend. EARTH I is een muzikale, beeldende performance in co-creatie met pianist Frederik Croene. Een vilten doek, zo lang en zo breed als het podium, daalt neer over Croene die onverstoorbaar zijn melodie blijft spelen. Het doek vormt langzaam een sculptuur die onmerkbaar verschillende vormen aanneemt. Soms lijkt het op een opduikend of verdwijnend berglandschap, soms transformeert het in een abstracte sculptuur die Croene langzaam maar zeker dreigt te verstikken.

Credits
Concept & regie Karl Van Welden // Concept, compositie & piano Frederik Croene // Lichtontwerp Ryoya Fudetani // Assistentie & machinerie Maarten De Vrieze // Technologie Vincent Malstaf // Coproductie Concertgebouw Brugge, KANAL – Centre Pompidou Brussel, C-TAKT, Perpodium, Platform 0090, C-Mine & B-Classic // Met de steun van PACT Zollverein, de Warande Turnhout & de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid // © Karl Van Welden

FOON – dOFt

6 april 2025 – 14.00 – CC Palethe, Pelt
Info & tickets via palethe.be

Kan ik u verbinden?’ Meer dan 50 jaar geleden kwamen via een ingewikkeld systeem van kabels krakende gesprekken tot stand. In ‘Foon’ volgen we drie telefonistes aan het schakelbord. De telefonistes leven in een fabrieksmatige wereld waarin ze telkens dezelfde handelingen herhalen. Hoe meer ze anderen connecteren, hoe meer ze zichzelf verliezen… De (menselijke) machines raken oververhit en alles valt stil. Zij, die altijd mensen met elkaar verbinden, worden hierdoor gedwongen om voor de eerste keer connectie te maken met elkaar. ‘Foon’ is een dynamische, verrassende en speelse danstheatervoorstelling waar tekst, beweging, muziek, acrobatie en installatiewerk samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke & theatermaker Jonas Vermeulen creëren samen met drie fysieke spelers een poëtische en visuele beleving voor iedereen vanaf 6 jaar over de (r)evolutie van ik-zij naar wij.

Credits
Dans, spel: Jotka Bauwens, Michèle Even, Sarah Vingerhoets // Choreografie: Piet Van Dycke // Tekst, regie: Jonas Vermeulen

Dehors est blanc – Tumbleweed

13 & 14 mei 2025 – 20.00 – CCHA, Hasselt
Info & tickets via ccha.be

Tumbleweed is een jong Brussels gezelschap, opgericht door de Zwitserse choreografe en danseres Angela Rabaglio en de Franse choreograaf, danser en muzikant Micaël Florentz. Hun werk focust zich op het verlies van referentiepunten. Dehors est blanc is een voorstelling op het kruispunt van luchtacrobatie en choreografie. Hangend boven een omgekeerde lamp bewegen drie dansers acrobaten zich geleidelijk naar boven, de leegte in. Samen drijvend naar een elders, dat steeds verder samensmelt en vervaagt, getuigen ze van de vergankelijkheid van de dingen. Ze zweven letterlijk in de ruimte, tot ze het Noorden lijken te verliezen. Dehors est blanc verwijst naar het meteorologisch verschijnsel ‘whiteout’ (de tegenhanger van de blackout), dat optreedt bij extreme weersomstandigheden zoals zeer dichte mist of in een sneeuwstorm, waarbij contrasten verdwijnen, alle referentiepunten wegvallen en je elk gevoel van oriëntatie verliest. Een duizelingwekkende, bijna mystieke ervaring. Dat is wat deze magische ‘mid-air’ installatie performance beoogt.

Credits
Concept & choreografie Angela Rabaglio & Micaël Florentz // creatie & vertolking Angela Rabaglio, Micaël Florentz, Sergi Parés/Florencia Demestri // lichtontwerp & scenografie Arnaud Gerniers // soundscape Anne Lepère // kostuums Catherine Somers // dramaturgische ondersteuning Areti Chourdaki (stage) & Matha Dewit (stage) // uitvoerend producent laGeste // coproductie Les Brigittines Brussel, Charleroi danse – Centre chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Les Halles de Schaerbeek, MARS – Mons Arts de la Scène, STUK Leuven, C-TAKT/Dommelhof, Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis & Les SUBS Lyon // residenties Workspace Brussels, Les Brigittines Brussel, Espace Catastrophe – Centre International de Création des Arts du Cirque, Mars – Mons Arts de la Scène, STUK Leuven C-TAKT/Dommelhof, De Warande Turnhout, laGeste, Théâtre des Doms & Les SUBS Lyon // met de steun van La Chaufferie-Acte1, Grand Studio, Réseau Grand Luxe 21/22 & de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid // © Arnaud Gerniers