Biografie
David Bergé geeft in zijn werk een persoonlijk kader aan de conditie van de hedendaagse stedelijke ruimte. Zijn praktijk neemt daarbij de vorm aan van installatie, publicatie en performance, maar meeste bekendheid kregen tot nu toe zijn silent Walk Pieces, waarin hij met een groep mensen zwijgend een specifieke route door zowel de stedelijke als private ruimtes aflegt. Het werk bestaat uit de immersieve ervaring die de leden van de groep op dat moment ondergaan – met tactiele en auditieve aspecten – en de ‘beelden’ die zich hierdoor vastzetten.
Zijn werk werd door heel wat internationale kunstencentra opgepikt, zoals Extra City Kunsthal in Antwerpen (2018, 2016, 2015); Archiv der Avantgarden in Staatliche Kunstsammlungen Dresden (2018), Kulturni Centar Beograda (Belgrado, 2013), Contemporary Art Centre in Vilnius (2015); kunstencentrum STUK (2017, 2013); NETWERK Centrum voor Hedendaagse kunst in Aalst (2015, 2012, 2009); Maison Particulière in Brussel (2014); Gati New Delhi (2011), Kunsthaus Muerz, Muerzzuschlag, Oostenrijk (2012); SALT, Istanboel (2011); TanzQuartier in Wenen (2010) en PRISMA Mexico-City (2009).
Tijdens de eerste lockdown, richtte hij de uitgeverij kyklàda.press in Athene op, daarnaast publiceerde hij boeken met oa MER. Paper Kunsthalle (2015), Jap Sam Books (2020) en anderen.
Hij werd uitgenodigd voor kunstenaars residenties, ondermeer door Cape Cod Modern House Trust in Wellfleet, VSA; Beta-Local Art Center in San Juan, Puerto Rico; geoAIR in Tbilisi, Haus der Kulturen der Welt in Berlijn (curator André Lepecki) en Saari residency van de Kone Foundation in Finland.
Bergé maakte set designs in de vorm van projecties voor kunstenaars Trajal Harrell en Marc Vanrunxt, waarvan de resultaten te zien waren in het Kaaitheater, Brussel (2009), MoMA, New York (2013) en The Barbican, London (2017).
Bergé gaf les en workshops aan onderandere Srishti school of art, design and technology in Bangalore (IN); Beckett University in Leeds (VK), Universiteit Gent; UdK, University of the Arts in Berlin; LUCA school of the Arts, Brussel.
David Bergé woont en werkt in Athene and Brussel en heeft een MA van het Dutch Art Institute in Arnhem (2017) en een MFA van LUCA school of the Arts in Brussel (2005).
In residentie Time Based Editions
01.01.2023 – 01.01.2023
Time Based Editions is een serie boeken die print aan tijd binden en geluid met papier combineren. Elk boek is een uniek werk van een andere kunstenaar. Een audiotrack combineert vertelling, soundscape en instructies die u gedurende een bepaalde tijd door een boek leiden. Audio en visueel zijn hier afzonderlijke elementen, in het heden bij elkaar gehouden door een fysieke participatie; pagina’s omslaan, bladeren en vergelijken, duiken in het hier-en-nu van de pagina.
Deze levendigheid kan worden versterkt als je het samen als groep ervaart. Time Based Editions worden ook gepresenteerd als evenementen voor het publiek; collectieve en gesynchroniseerde betrokkenheid bij het boek in theaters, musea en locatiespecifieke locaties.
In residentie Winternights 2024
13.12.2024 – 14.12.2024
De negende editie van Winternights keert dit jaar terug naar de Lutherse Kerk en het Statenkwartier in Maastricht. Het festival biedt een kijkje achter de schermen van de podiumkunsten, met work-in-progress presentaties van de talenten van vandaag en de voorhoede van morgen. Deze ‘onaffe’ projecten worden gepresenteerd door vernieuwende, grensverleggende makers die zich niet laten vangen in traditionele disciplines. Denk aan choreografen, theatermakers, performers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars die met gedurfde projecten nieuwe vormen verkennen en disciplines als performance, installatiekunst, dans en theater combineren.
Of je nu maker bent, enthousiasteling, collega, programmeur, student of partner – we nodigen je van harte uit om deel te nemen aan Winternights. Tijdens het festival presenteren twaalf geselecteerde makers onaf werk, dat zij willen toetsen, testen en onderzoeken, samen met jou. De Lutherse Kerk vormt wederom het kloppende hart van Winternights, waarbij verschillende ruimtes in en rond de kerk en het Statenkwartier getransformeerd worden tot ateliers, presentatieruimtes, laboratoria en dansvloeren.
Dit jaar dragen de volgende getalenteerde makers bij aan Winternights:
Samuel Baidoo, Princess Isatu Hassan Bangura, David Bergé, Rita Bifulco, Laura Dreyer, Ata Güner, Emi Kodama, Sofie Kramer, Salomé Mooij, Naomi Steijger, Barbara T’Jonck, Hüseyin Umaysiz
Naast het publieksprogramma biedt Winternights ochtendsessies waarin makers, geïnteresseerden en professionals elkaar kunnen ontmoeten en verdiepen. Deze sessies staan in het teken van uitwisseling en inspiratie: gesprekken, ideeën en fantasieën krijgen de ruimte om vrij en spontaan te groeien.