Biografie
Cihan Cöl is een danser en choreograaf met Turkse roots. Hij werkte voor 10 jaar als dansdocent aan het dansclub van Izmir, vooraleer in 2002 Turkije te verlatenen naar België te verhuizen waar hij traditionele dansles gaf bij verschillende organisaties, zoals Lucerna Basisschool Hoboken, L’ecole des Etoiles Bruxelles en Charleroi en TEKM vzw in Genk. Sinds 2004 is hij geregeld betrokken bij producties van Platform 0090. Deze uitwisseling tussen traditionele en hedendaagse dans heeft de artistieke praktijk van Cihan sterk beïnvloed. Waar traditionele dans bepaald wordt door een vaste canon van ritmes en bewegingen biedt de hedendaagse dans immers veel ruimte om creatief en reflexief met deze elementen aan de slag te gaan.
Met dit onderzoek start Platform 0090 een meer intensieve samenwerking met Cihan Col. In de loop van een jaar wil hij een artistieke onderzoek voeren door de kruisbestuiving tussen traditionele Turkse volksdans en hedendaagse Westersedans. Dit met de bedoeling om een unieke bewegingstaal te creëren die zich leent tot de creatie van een hedendaags dansrepertoire met een sterke intercultureel karakter.
In residentie FORM-AT
12.11.2024 – 13.11.2024

Dit residentieprogramma is geïnspireerd op de studies van Selim Sırrı Tarcan, een Turkse volksdanschoreograaf en pionier in de interculturele uitwisseling tussen Oost en West in de eerste helft van de 20e eeuw.
Tarcan, die zowel bewegingscoach als politicus was en Turkije vertegenwoordigde op de Olympische Spelen, presenteerde de traditionele Turkse volksdans Zeybek tijdens een netwerkevenement in Parijs. Zijn uitvoering maakte indruk, maar toen hij werd gevraagd de dans te herhalen, bleek dit lastig omdat Zeybek niet gestandaardiseerd was zoals westerse dansvormen. Dit onderstreepte het fundamentele verschil tussen Turkse volksdans, die op improvisatie en ritmische patronen is gebaseerd, en westerse dans, die gecodificeerd is maar ruimte biedt voor choreografische innovatie.
Om deze kloof te overbruggen, creëerde Tarcan een nieuwe traditie: een koppeldans gebaseerd op de solovorm van Zeybek.
Geïnspireerd door deze spanning tussen traditie en vernieuwing, wil Cihan Cöl Turkse volksdans – met name de Zeybek-traditie – in dialoog brengen met westerse danstradities.
In samenwerking met een van de grootste conservatoria van Türkiye worden in oktober en november 2024 drie residentieweken georganiseerd. Tijdens deze weken ontmoeten studenten volksdans en hedendaagse dansers elkaar om technieken en oefeningen uit te wisselen. Dit traject mondt uit in een openbare voorstelling waarin traditionele vormen worden gecombineerd met hedendaagse choreografische strategieën.