Biografie
Anna Rispoli werd geboren in de Noord-Italiaanse stad Bassano del Grappa, maar trok al snel naar Bologna om er in diverse theatergezelschappen terecht te komen, in een milieu waar het politieke en culturele activisme sterk aanwezig waren. Sinds 2000 werkt ze samen met het kunstenaarscollectief ZimmerFrei (Biënnale Venetië, Manifesta07, Biënnale Valencia, Internationaal Filmfestival Rome, Torino Film Festival e.v.a.), wiens volledige cyclus films Temporary cities getoond zal worden op het komende Filmfestival van Gent. Sinds 2008 woont ze in Brussel. In haar werk stelt ze vaak de verhoudingen tussen mens en stad op scherp.
Voor Kortrijk Congé 2014 – stad in staat van uitzondering ontwikkelde ze met het platform Potential Office Project een ‘economie van acties’; kwestie van een fictieve stad zonder geld uit te testen gedurende 25 uren. In mei 2015 opende Anna het Brusselse KunstenfestivaldesArts met Les Marches de la Bourse, waarbij ze betogers van weleer opriep hun boodschap opnieuw uit te schreeuwen.
Meer info
Foto: Anna Rispoli
In residentie A certain value
22.10.2018 – 26.10.2018
“A certain value” is een format die tot eind 2019 een reeks workshops in verschillende Europese steden zal organiseren. In 2020 zal dit in de vorm van een lecture-performance touren.
Elke workshop is gericht op een specifieke groep burgers, met hen wordt er gefocust op de dynamiek tussen waarde en waarden. Deze workshops zullen de collectieve ervaring in een groepsdiscussie vormen, een actie in de openbare ruimte, of een creatieve en op tijd gebaseerde residentie. Ze zullen peilen naar de kennis van de deelnemers over “delen” en “mutualisatie”, en peilen naar hun ervaringen betreffende “de-evaluatie” en “herevaluatie” van een individu ten opzichte van de groep. Elke workshop en collectieve ervaringen zal begeleid worden door kunstenaar Anna Rispoli en curator Martina Angelotti, die drie dagen lang oefeningen, discussies en oefeningen rond het onderzochte onderwerp met de deelnemers zullen delen.
De beoefening van “mutualisatie” is tegenwoordig een recessiepraktijk, gedevalueerd door tientallen jaren van liberale politiek en economie. Pensioenen, openbaar vervoer, gezondheid, school, op al deze gebieden is het devies om de mutualisatie-structuren te ontmantelen. Het zogenaamde middenveld, de burgerorganisaties, wordt het meest getroffen door dit ontkrachtende isolement dat wordt afgedwongen door het politieke en het economische veld. De transitie is niet alleen politiek maar ideologisch en wordt na twee decennia volledig opgenomen in de collectieve verbeeldingskracht.
Kan een artistiek perspectief dienen als bindweefsel? Hoe kunnen we weer bij elkaar komen?
Tijdens iedere workshop worden er echte interviews en discussies opgenomen en verwerkt deze tot een tekstueel spoor, een soort ‘collectieve stem’ die telkens één stad in het bijzonder vertegenwoordigt. In 2020 zal de dialoog tussen deze “stemmen” een gescripte conversatie vormen tussen verschillende Europese steden over waarde en waarden. Dit gesprek wordt voorgesteld aan een publiek dat opnieuw moet worden ingespeeld.