Biografie
Eleonore van Godtsenhoven en Menzo Kircz zijn theatermakers. Ze delen een fascinatie voor de verbeelding achter het schijnbaar waardeloze en speelveld tussen verbeelding en historie. Residu Local vond haar oorsprong tijdens het Over het IJ Festival op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam in de zomer van 2019 en legde sindsdien een parcours af langs verschillende plekken. In februari 2023 is de uiteindelijke première gepland bij Vooruit Gen.
Eleonore Van Godtsenhoven behaalde de Master Drama aan KASK School of Arts in 2018. Eleonore timmert aan een parcours als speler en maker. Met Carine van Bruggen schreef en maakte ze Claire Obscure en History of Shadows. Ze was te zien in de voorstelling £¥€$ van Ontroerend Goed, Giants van Jesse Vandamme en Laurens Aneca (TAZ, 2021). Ze is deel van Camping Sunset, een Gents spelerscollectief. Momenteel tourt Eleonore met de voorstelling De Gemoederen in samenwerking met Het Kwartier, De Studio en compagnie de kolifokkers, een gezelschap waar ze deel van is. Eleonore speelde mee in verschillende kortfilms vertoond op Filmfestival Gent en andere Europese festivals.
Menzo Kircz behaalde in 2018 de Master Drama aan KASK School of Arts. Sindsdien speelt hij met zijn afstudeervoorstelling ‘Onduidelijke Correspondenties’ op verschillende plekken in Europa. Tevens behaalde hij in 2013 zijn Bsc Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als maker en performer verbonden aan SoAP, Kunst In de Klas & De Koer en wordt hij in zijn werk onder andere ondersteund door de Brakke Grond en Festival Cement. In samenwerking met Mirte Bogaert heeft hij ‘Other People, common ground’ opgezet, een langdurig onderzoeksproject, binnen de performatieve kunsten structureel ondersteund door de Noorse Kulturrådet. Daarnaast was hij ook te zien in ‘Happiness’ van Camping Sunset.
Meer info
In residentie Residu Local
05.12.2022 – 22.12.2022
Dit is het brillenglas van een man die slechts aan één oog blind was.
Dit is een schaalmodel van de planeet mars.
Dit is de pet van de vorige kapitein van de veerpont.
Op z’n laatste dag waaide hij af, daarna heeft er lange tijd een familie zeemeeuwen in geleefd.
Onze wereld is continu in opbouw. Geschiedenissen worden omver gegooid, geëffend en verdwijnen onder appartementsblokken, horeca, winkels en nieuw aangelegde parken. Niet alleen de buurt maar ook de verhalen worden gegentrificeerd. Met Residu Local willen we deze verloren geschiedenissen reconstrueren uit wat er wél nog is achtergebleven: alledaagse voorwerpen, een boodschap op de muur, een buurtbewoner die zich alles nog heel goed herinnert en de fantasie die zich daar een weg tussen baant. Historisch, fictioneel en alles op het spectrum daartussen. Wij stellen ons op als slechte archeologen. Wij gaan op zoek naar de dingen die we op straat vinden en de verhalen daarachter. We doen aannames en verzinnen waar we dat nodig achten. We vinden het niet erg als we onszelf of de geschiedenis tegenspreken. Omdat wij denken dat de geschiedenis zichzelf eens wat vaker zou mogen tegenspreken.