Beyond the Black Box – Antwerpen 2023
Kevin Trappeniers, Fleur Khani
Omschrijving
Van 11 tot 14 mei strijkt Beyond the Black Box voor de tweede keer neer in Antwerpen! Het festival nodigt makers én publiek uit om te experimenteren met vorm, ruimte en tijd. Het daagt je uit om anders te komen kijken. Laat je verrassen door werk op onverwachte plekken of momenten, vergeet die set van overtuigingen en kom met open blik ondervinden wat kunst nóg kan zijn.
11.05 | FLEUR KHANI | Halleluja
Monty | 20u30 | première
Halleluja is een vreugdevol jubelfeest dat zich afspeelt in een post-apocalyptische setting. Vier spelers en een lokaal geworven koor van 28 mensen bejubelen de vrijheid van alles kwijt te zijn. Zo verwerken ze hun verlies en laten ze hun angsten los in een ‘vreugdeweg’ van uiteenlopende culturele en muzikale stijlen: Oosterse en Gregoriaanse gezangen, trance-oefeningen, vreugdekreten, dierengeluiden, drums en elektronische soundscapes. Halleluja gaat op zoek naar wat ons verbindt en wat er te vieren valt. Het claimt de vreugde als zone van vrijheid. Het jubelt als verzet tegen de angst en geniet van de vreugde van de opluchting, het samenzijn en het lichamelijk en sensorieel genot. Halleluja is een utopische artistieke beweging die van stad tot stad trekt.
Concept: Fleur Khani // Van en met: Fleur Khani, Benjamin Vandewalle, Marios Bellas, Carolina Maciel de França en lokale zangers // Dramaturgie: Sarah LeoStyliste: Jon Boy // Techniek: Arne Claes en Bert Demeulenaere // Met dank aan: Aurelie di Marino // Productie: d e t h e a t e r m a k e r // Coproductie: Perpodium // partners LOD, VIERNULVIER, Monty, 30CC, Concertgebouw Brugge en C-TAKT // In samenwerking met: c o r s o // spreiding Vincent Company // Foto: Jeanne Coppens // Met de steun van: De Vlaamse Overheid en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid
11, 13 & 14.05 | HUSEYIN UMAYSIZ | Davul
Monty | première
Huseyin Umaysiz benadert het universum als een levend organisme waarin elk object, substantie en levend wezen een trillingsfrequentie heeft. Zo gaat ieder van ons bewust of onbewust fysiek in dialoog met de wereld waarin we leven. Om de universele frequenties zichtbaar, hoorbaar en voelbaar te maken, kiest Umaysiz voor de davul – een organisch percussie-instrument uit Turkije – als performer. Davul onderzoekt hoe de trillingen het bewustzijn van ons mens-zijn verandert aan de hand van trommel, stem, lichaam en beeld in een poging onze acties en communicatie als sociaal wezen te begrijpen. Te midden van een installatie van Christophe De Boeck wordt communicatie heruitgevonden en gaat Umaysiz in discussie met het verleden.
Concept, Regie & Performance: Huseyin Umaysiz // Scenografie & Geluid: Christoph De Boeck // Dramaturgie: Mesut Arslan // Artistiek advies: Christina Flick // Productie: Platform 0090 // Coproductie: C-Takt, Dommelhof Neerpelt, SOAP Maastricht
11 tem 14.05 | BART LODEWIJKS | Statement
Monty & wpZimmer
Sinds 2001 werkt Bart Lodewijks aan grootschalige, lineaire krijttekeningen in openbare en particuliere ruimtes. Hij tekent met krijt op muren, huizen, kerken, ziekenhuizen en wegen in steden en dorpen, maanden- of jarenlang, en schrijft over het proces en de mensen die hij tijdens het tekenen ontmoet.
De tekening kent allerlei stops en onderbrekingen, verschuift, verbindt plaatsen, slaat plaatsen over. En ze eindigt nooit. De tekening bestaat uit lange rechte lijnen die vaak niet in hun geheel zichtbaar zijn omdat ze een hoek omgaan, een aantal straten verder lopen of door de regen worden uitgewist. De lijnen zijn recht omdat dit de kortst mogelijke verbinding is tussen twee punten, vergelijkbaar met een voetstap.
11 tem 14.05 | MÜGE YILMAZ | The Water, The Soil, The Jungle
Monty & wpZimmer
In haar werk onderzoekt Müge Yilmaz de paradoxen rond het concept bescherming met focus op gemeenschap, overleven en geloof (faith).
Via performances, foto’s en installaties creëert ze immersieve omgevingen geïnspireerd door feministische science-fiction. Volgens het concept van drie ecologieën voor het observeren van de mentale (subjectieve), maatschappelijke en ecologische ontwikkelingen in een parallelle methode, gebruikt ze deze media als instrumenten voor het visualiseren van mogelijke toekomsten.
Met bescherming als gemeenschappelijke noemer creëert haar onderzoek speculaties over behoud en schaarste. Ze zoekt voortdurend naar triggerpoints in de vorm van visuele manifestaties die onbewuste reacties en reflexen uitlokken.
12.05 | Sophie Guisset | Vanilla
wpZimmer | 20u | première
Vanilla is een onderzoek van Sophie Guisset dat de mogelijkheden van seksueel genot onderzoekt en normativiteit in seksuele praktijken en hoe normen de taal eromheen doordringen in twijfel trekt. Door de persoonlijke en imaginaire verhalen van seksuele ontmoetingen die als ‘extreem’ of niet normatief worden beschouwd te delen op een persoonlijke en kwetsbare manier, wil Sophie de aandacht, het respect en de speelsheid ervan benadrukken.
Een ander soort genot dat Sophie wil onderzoeken is het genot van voedsel, meer bepaald de zintuiglijke ervaring van het maken en eten ervan. Tijdens het proces zullen de performers zich afvragen hoe het recept van een béarnaise saus en de aandacht die het vraagt ons iets kan leren over seks en respect.
Concept, performance: Sophie Guisset // Artistic collaboration, performance: Enis Turan // Artistic collaboration, performance, stage design: Cee Füllemann // Dramaturgy and artistic advise: Lisa Vereertbrugghen // Light design: Emilio Coredero Checa // Sound design: Diana Dobrescu // Text adviser: Melanie Jame Wolf // External eye: Fanny Brouyaux // Production: Lara Joy Bues // A production by Sophie Guisset // Research supported by Fonds Darstellende Künste with funds from the Federal Government Commissioner for Culture and Media within the program NEUSTART KULTUR // Creation supported by the Senate Department for Culture and Europe, Flemish Authorities (BE) // Coproduced by: WpZimmer, Kunstencentrum Viernulvier, Charleroi Danse. // Thank you to Helga Baert, Matthieu Goeury, Marieke De Munck // Photos: Sophie’ s portrait made by Janine Kuehn
12.05 | CAROLINA MENDONCA & CATALINA INSIGNARES | Useless Land
wpZimmer | 23u | sleepover
De nacht biedt ons enkele uren om te treuzelen en te luisteren. Een behoefte om te vertrouwen op de tijdelijke gemeenschap van mensen waarmee we slapen. Een waaktoestand waarin we samen kunnen zijn in onenigheid, met onze verschillende talen en dromen, in een toestand tussen alertheid en slaap.
We nodigen het publiek uit om de nacht met ons door te brengen, liggend en luisterend. De teksten worden door Catalina Insignares en Carolina Mendonça voorgelezen tot het ochtendgloren. De nacht geeft ons de tijd om te verteren via onze monden en oren. Een eiland van zachte oppervlakte, een verbinding met een collectief terrein, een ruimte waar slapen een manier is om de wereld te begrijpen.
12.05 | KEVIN TRAPPENIERS | Present
wpZimmer | 17u – 20u doorlopend
PRESENT is een reeks van minimale in situ interventies als artistieke visuele commentaren die de verbeelding activeren, gebaseerd op de wereld en geënt op de stad. Present stelt zichzelf tot doel hernieuwde lagen van identiteit toe te kennen aan vertrouwde ruimtes. Het is een zachte oproep om ons bewust te blijven van de ruimtes die we als gemeenschap en als individu bewonen, alsook een zorgzaam geschenk om gekende realiteiten in een nieuw licht te plaatsen. Present wordt gedocumenteerd, maar kan evengoed worden ontdekt door omzwervingen. Het biedt de gelegenheid om even stil te staan, en de drang naar voortdurende beweeglijkheid te weerstaan. Een moment van stilte in het lawaai van hedendaags leven.
13.05 | IRA BRAND / FRASCATI PRODUCTIES | Commitment Phobe
Monty | 20u30
Een ode aan twijfel. Weet waar je staat.Weet wat je denkt.Weet wat je wilt.Neem een standpunt in.
Maar wat als een eenduidig standpunt niet langer houdbaar is in een wereld die eindeloos verandert?
Commitment Phobe is een onderzoek naar twijfel in een samenleving die waarde hecht aan zekerheid. Met een live experiment onderzoekt Ira Brand, samen met performer Tiana Hemlock-Yensen, wat het betekent om niet te weten, niet te kiezen en in beweging te blijven.
Hoe kunnen we twijfel opvatten als kracht, in plaats van machteloosheid? Wat betekent het om géén standpunt in te nemen als politieke keuze? Commitment Phobe is een verkenning van de ruimte tussen ja en nee. Een ode aan twijfel.
Created and written by Ira Brand // Performed by Ira Brand and Tiana Hemlock-Yensen // Scenography and light design Paul Boereboom // Dramaturgy Marta KeilFinal direction Abigail Conway // Campaign image Lisa Schamlé // Production Frascati Producties // Co-production wpZimmer, C-Takt, Festival Cement, The Yard Theatre // With support of Stichting Ammodo
13.05 | VIVA LOS DJ’S | Album release
Monty | 22u – 23u + afterparty
Begin 2023 lanceerde Viva Los DJ’s hun debuutalbum: New Year New Me. Dit album stelden ze vol trots voor tijdens twee exclusieve album release shows in Antwerpen en Gent. Nu, enkele maanden later, staan de jongens te springen om de deluxe, bonus track versie van hun gelauwerde album voor te stellen, met nieuwe titel Same Year Same Me. Verwacht een popshow die je stoutste dromen overtreft. Én een grote verrassing die je het gevoel zal geven in een live music video te zitten…
14.05 | ANNA SCHLOOZ & DE REFUGE | De Middagactiviteit
Monty | 14u – 15u, 16u -17u
Heb jij je wel eens afgevraagd wie er naast jou woont? Wie er elke dag door je straat wandelt? En wat hun dromen voor de toekomst zijn?
Anna Schlooz trok met die vragen naar een verzorgingscentrum vlakbij haar huis. Samen met de ouderen fantaseerde ze over de toekomst en het verleden. Zo ontstond er een samenwerking waarin kunst en zorg met elkaar versmelten.
Vanuit deze ervaring maakten ze een bordspel. Via het spel ontmoet je onder andere Luus, de eerste vrouwelijke architect, Rachel, de 100-jarige enthousiasteling, en Anna, de jonge kunstenaar. Gooi met de dobbelsteen, verplaats de kip op het spelbord, en fantaseer ondertussen samen over de toekomst!
14.05 | HANAFUBUKI | Archipelago
Monty | 14u – 17u doorlopend
Wist je dat je omringd wordt door een verzameling aan dingen? Vind je ze bijzonder? Gooi je ze weg? Vergeet je ze dan? Kan je ze terugvinden en bewaren?
In Archipelago bouwen we samen een nieuwe plek voor die grote verzameling aan dingen. Een ruwe spons, een blauwe fles, een ronde stok, een zachte steen en dan een paars doek.
Sjouw, balanceer, kijk en herontdek de dingen. Een landschap van ruw, blauw, rond, zacht en glanzend. Archipelago is een eilandengroep waarop je je verbeelding vorm geeft.
In Archipelago nodigt Hanafubuki het publiek uit in kleine groepjes aan eilandvormige tafels. Als landschapsarchitecten bouwt het publiek met een reeks objecten. Hiervoor verzamelde en sorteerde Hanafubuki voorwerpen waar we niet veel waarde aan hechten, weggooien of vergeten. Archipelago is een meditatieve en speelse herontdekking van alledaagse dingen. Een participatieve en verbindende installatie voor iedereen vanaf 5 jaar.