Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Over Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
De Brakke Grond is er voor Vlaamse kunstenaars en Nederlandse kunstliefhebbers die hun grenzen willen verleggen. We initiëren en realiseren programma’s en samenwerkingen in ons huis in Amsterdam.
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is dé expert in Nederland voor actuele vernieuwende Vlaamse kunst. De organisatie in hartje Amsterdam is in 1981 van start gegaan en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. Centraal in onze missie – in 1999 geformaliseerd – staan het promoten van de culturele identiteit van Vlaanderen, het presenteren van kenmerkende ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur uit Vlaanderen en het bevorderen van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.
Van louter een podium is de Brakke Grond uitgebreid tot een netwerkorganisatie. Deze rol als aanjager en verbinder blijft de komende jaren een speerpunt. In ons huis in Amsterdam en op andere locaties in Nederland initiëren en realiseren we programma’s en samenwerkingen op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. We zoeken, faciliteren of creëren telkens opnieuw de juiste ‘context’ voor Vlaamse kunstenaars en brengen hen gericht in contact met het Nederlandse veld. Daarbij kijken we altijd naar de artistieke relevantie van de projecten en of deze de kunstenaars meer kans geven op mogelijke vervolgstappen in Nederland. De Brakke Grond: plek, sparring partner en kwaliteitslabel ineen.
De Brakke Grond ondersteunt Vlaamse kunstenaars die hun grenzen willen verleggen en hun publiek willen uitbouwen. Het doel is dat zij in Nederland vaste grond onder de voeten krijgen en hier een duurzame praktijk weten te realiseren.
Het ligt voor de hand om Vlaamse kunst te presenteren in een verwant en nabijgelegen cultuur- en taalgebied als Nederland. Binnen dat gegeven maakt de Brakke Grond echter wel eigen keuzes. De focus ligt daarbij op Vlaamse kunstenaars met artistieke durf die een verhaal vertellen dat voor het Nederlandse publiek en discours complementair of onderscheidend is.
“De Brakke Grond wil niet langer alleen de Vlaamse cultuur presenteren, maar zoekt ook actief naar verbinding met de Nederlandse én de internationale kunstwereld. Hoe verliep dat proces? En hoe kun je onderscheidend programmeren in een wereld waarin Vlaanderen en Nederland op zoek zijn naar hun culturele identiteit en de kunsten tegelijkertijd globaler functioneren dan ooit?”